co nového pod měsícem?

Hledáte-li zajímavý vánoční dárek...

6. 12. 2013 15:30
Rubrika: pár slov...

Hledáte-li zajímavý vánoční dárek...

Je začátek prosince, a zápočty přede dveřmi zatím zastiňují Vánoce za dveřmi (btw. všimli jste si, že z významového hlediska jsou výrazy „něco přede dveřmi“ a „něco za dveřmi“ takřka totožné?:-).

Nicméně stále se na nás valí letáky a vánoční slevy, internetové reklamy atd.

Nevím jak vy, ale já velice rád dostávám knihy. V podstatě k čemukoliv – svátek, narozeniny, Vánoce, jen tak... Někteří moji sourozenci naopak knihy jako dárek naprosto neuznávají a jsou z nich diplomaticky řečeno velice nervózní:-).

Když však přemýšlím nad nějakým „univerzálním, ale přesto hodnotným“ dárkem – typicky pro kolegy z práce, švagrovou, co ráda čte, nebo pro dědečka, kterému žádné moderní vymoženosti radost neudělají – často skončím u knížku. A pokud byste také nějakou opravdu dobrou hledali jako dárek teď před Vánoci, rád se s vámi podělím se svým soukromým tipem:

Během léta jsem četl knížku, u které jsem si říkal: „To je přesně knížka, která pod stromečkem udělá radost...“ Oddechová a zároveň zajímavá, s křesťanským podtextem, ale nepodbízivá (dal jsem ji číst mé nevěřící spolužačce a byla z ní nadšená). Téma cestovatelské, ale zaujme i člověka, který v životě nebyl dál než na Milešovce... A říkal jsem si, že si tenhle tip nesmím nechat jenom pro sebe – třeba i ostatní hledají, co dobrého se dá číst.

Tak tedy: Můj tajný vánoční tip se jmenuje Tři bratři v cizích světech a napsali ji tři bráchové původem z Chocně, kteří se jmenují Karel, Jan a Petr Diblíkovi:

Knížka o třech klucích, kteří rok svého života věnovali cestě kolem světa – ale ne tak ledajaké. Během svých cest bydleli u místních obyvatel a s nimi vedli rozhovory o jejich životních prioritách, stylu práce a stylu odpočinku... A vznikl z toho příjemný mix zábavy, cestopisu, srovnání české (středoevropské kultury) s kulturou Asijsko-Oceánsko-(středo)Americkou a popisu, jak jde žít sourozenecké vztahy, aby to bylo pro všechny zúčastněné přínosem... A nejvíc ze všeho se mi líbí, že tahle knížka prostě boří různé představy a předsudky, které máme vůči různým národům: Íráncům, Indům, Japoncům... prostě představuje svoji zkušenost s lidma, jako jsem já nebo vy, kteří ale žijí v jiném prostředí a jiné kultuře... A v tomhle je ta knížka prostě silná...

Koho by to i teď ještě zajímalo, může se podívat na webové stránky http://www.tribratri.cz/, přečíst si krátkou reportáž z Filipín (jako výňatek z knihy), anebo se může pobavit tímto skvělým reklamním spotem, který v listopadu a prosinci vysílá na svých obrazovkách TV Pohoda:-)!

Hezký den a celý advent všem:-)!

Zobrazeno 998×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz